MONIMAX® ile daha değerli ayaklar

Huvepharma®’nın performansı üst seviyeye taşıyan kombine antikoksidiyali Monimax® ile tavukların ayak sağlığını da maksimize edebilir, daha sağlıklı ayaklarla hem onların refahını korurken hem de ekonomik açıdan karlı bir ticaret yapabilirsiniz.

Monimax®, iyileştirilmiş performansla sonuçlanan güçlü antikoksidiyal etkinliğe sahiptir. Daha iyi koksidiyoz kontrolü, daha iyi bağırsak sağlığı ve altlık kalitesi ile doğrudan ilişkilidir.

Altlık kalitesi, önemli bir refah parametresi olan ayak taban dermatitinin (FPD) oluşumunda anahtar rol oynar. Hayvan refahının yanı sıra, FPD’nin varlığı, ihracata uygun olmayan ayaklara neden olabileceğinden, ekonomik anlamda önemli bir gelir kaleminin de kaybı anlamına gelir.

Son dönemlerde Avrupa’da gerçekleştirilen yüksek kapasiteli bir broyler saha çalışmasında (toplamda 203.200 Ross 708 broyler kullanılmıştır), Monimax®’ın koksidiyoz lezyon skorları, performans ve FPD üzerindeki etkisi, ticari bir nikarbazin/narasin kombinasyon ürününe kıyasla değerlendirildi. Deneme için 16 aynı özellikteki kümese sahip bir çiftlik seçildi.

Kanatlıların yarısına yemde Monimax® uygulanırken, diğer yarısına nikarbazin / narasin kombinasyon ürünü verildi (Tablo 1)

Tablo 1. Tedavi grupları ve diyet aşamaları

Koksidiyoz lezyonlarını değerlendirmek için 21, 25 ve 28. günlerde lezyon skorlaması (Johnson ve Reid, 1970) yapıldı.

Tablo 1 Türkçeleri:
Days: Günler
TMLS: TOLS
Şekil 1. Monimax® veya bir nikarbazin / narasin kombinasyon ürünü alan gruplar için lezyon skorları
Toplam Ortalama Lezyon Skoru (TOLS); skorlanan kanatlılar için E. acervulina, E. maxima ve E. tenella için ortalama lezyon skorunun (MLS; ortalama skor) toplamıdır.

Tablo 1’deki sonuçlar Monimax® uygulanan kanatlılardaki lezyon skorlarının, değerlendirilen tüm farklı yaş gruplarında (21, 25 ve 28 günlük), nikarbazin / narasin ürünü uygulanan kanatlılara kıyasla daha düşük olduğunu gösterdi. Bu sonuçlar, performans verilerine de yansıyan daha iyi koksidiyoz kontrolüne işaret etmektedir.
Her program için günlük ağırlık artışı (DWG), yem dönüşüm oranı (FCR) ve EPEF (Avrupa üretim verimlilik faktörü) belirlendi.

Tablo 2. Performans parametreleri

Günlük ağırlık artışı 38 güne ve FCR, bitirme ağırlıklarına bağlı olası farklılıkları önlemek için 2500 g olarak düzeltildi. Monimax®, her iki parametre için de nikarbazin / narasinden daha iyi performans gösterdi. Monimax® için hesaplanan EPEF değeri, 400’ün üzerindeydi ve nikarbazin / narasin grubuna kıyasla 21 puan yüksek değer elde edildi. Ayak tabanı lezyonları, aynı anda başlayan aynı çiftlikten tüm kanatlılarda seyreltme (32 gün) ve kesim günü (41 gün) puanlandı. Kesim hattındaki her ayak pedini skorlamak için bir kamera sistemi kullanıldı, burada A en iyi ve C en kötü skor olarak değerlendirildi (Şekil 2).
 
Şekil 2. Berg’in (1998) skorlama sistemini takip eden AVIAPP’dan alınan FPD puanlamaları için örnek görüntüler

Seyreltme sırasında, Monimax ® alan grup, mükemmel bir skorla (A) %5 daha fazla ayak pedine sahipti. Kesim çağında, bu sayı nikarbazin/narasin kombinasyon ürününe kıyasla %33 daha fazla A skoru ile sonuçlandı (Tablo 3).

Tablo 3. Ayak taban skorları

*Ayak taban skorlaması A/B/C harfleri ile A en iyi ve C en kötü olacak şekilde gösterilir.  

Saha denemesinin sonuçları açıkça göstermektedir ki, bir antikoksidiyal ürünün etkinliği, tek başına lezyon skorlarından daha fazlasını ifade etmektedir. Bu çalışmada, etkili bir koksidiyoz kontrolünün, daha iyi performans sonuçlarının yanı sıra FPD üzerindeki olumlu etkileri de öne çıkmaktadır.

Bu denemede altlık kalitesi ayrıca değerlendirilmemiş olsa da genellikle altlık neminin FPD gelişiminde en önemli parametre olduğu bilinmekte ve kabul edilmektedir. Bu denemede FPD üzerindeki olumlu etki, muhtemelen koksidiyozisin ve sekonder bakteriyel enteritisin kontrol edilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yanı sıra monensin kullanımı sırasında su tüketiminde görülen bir miktar azalma, daha kuru dışkıya ve dolayısıyla daha kuru altlığa neden olan yardımcı faktörlerden biridir. Daha iyi altlık yönetimi maliyetlerden tasarruf sağlar, kümeslerde ayak tabanı lezyonlarını ve dolayısıyla hayvan refahını iyileştirir.

Değerlendirme

Monimax®, altlık kalitesi üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı, kümeslerde daha iyi ayak taban skorları ile sonuçlanır ve kanatlıların refah seviyelerini yükseltir. Altlık üzerindeki olumlu etki, daha iyi koksidiyoz kontrolü sağlanmasının ve monensin kullanımının ıslak altlık üzerindeki olumlu etkisinin sonucudur.

Referanslar

Berg, C. (1998). ‘Foot-pad dermatitis in broilers and turkeys’. PhD thesis, Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala. 

Johnson, J. and Reid, W.M. (1970). Anticoccidial drugs: lesion scoring techniques in battery and floor-pen experiments with chickens. Experimental Parasitology. 28(1). 30-36.

Orijinal Makale https://www.huvepharma.com/news/article/monimax-improving-welfare/?newsletter