Buzağı sağlığı konseptimizi inovatif ürünler ile destekliyoruz.

Bir hayvancılık işletmesinin verimliliği, buzağıların sağlıklı gelişimi ve verimli hayvanlara dönüşmesi ile ölçülür. Artan ölüm oranları, sağlıksız buzağılar ve sonrasında verimsiz bir sürü, hepimizin hayalini kurduğu parlak Türkiye hayvancılığının sonu olabilir. İşte Huvepharma Türkiye Ruminant Departmanı, hayvancılığın geleceği olan tek bir buzağıyı ve onların verimli ülke hayvancılığının bir par ası olmasını çok önemsiyor.
Huvepharma Türkiye-ANC Rumicenter Satış Müdürü Hasan Özçelik ile üzerinde çalıştıkları ve bu konuda inovatif çözümler sundukları ‘’Buzağı Sağlığı Konsepti’’ üzerine kısa, keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

HASAN ÖZÇELİK: HUVEPHARMA TÜRKİYE RUMINANT EKİBİ OLARAK ÖZELLİKLE ÜLKE HAYVANCILIĞIMIZIN GELECEĞİ OLAN BUZAĞI SAĞLIĞINDA İŞ ORTAKLARIMIZA VE MÜŞTERİLERİMİZE DEĞER KATAN LİDER FİRMA OLMAK İSTİYORUZ.

Hasan Özçelik

Huvepharma Türkiye-ANC
Rumicenter Satış Müdürü

 

Huvepharma’nın güçlü AR-GE yapısından ve yeni yatırımlarından bahsedebilir misiniz?

Hayvancılık sektörünün ve veteriner hekimlerin karşılaştığı tüm zorluklardan ve ihtiyaçlarından haberdarız. Yetiştiricilere hak ettikleri desteği, yenilikçi ve etkili ürünlerle, hayvanlarını sağlıklı tutarak ve bu şekilde aslında maliyetlerini azaltarak, daha çok verim elde etmelerini destekleyerek vermek istiyoruz. Huvepharma’nın fermantasyondaki uzmanlığı ve geçmişten gelen bilgi birikimi hazine değerinde. Bu bilgilerin yeni uygulamalar ve ürünler meydana getirilmesi için kullanılması konusunda da çok deneyimli çalışanları var. Dolayısıyla Huvepharma hem yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi hem de farklı formlarda yeni ürünlerin ortaya konması için orta ve uzun vadeli Ar-Ge projeleri üzerine odaklanıyor. Firmamız kanatlı sektörü için oldukça geniş bir ürün skalası, servis ve hizmet portföyüne sahip. Bununla birlikte AB ruhsatlarının alınması sonrasında bizim de hemen ardından Türkiye’de ruhsatlandırdığımız, sektörün çok ihtiyaç duyduğu kritik ürünlerimizle artık ruminant sağlığı ve beslenmesinde de etkin bir rol oynamaya başladık. Firmamız 2015 yılında Zoetis’in Amerika üretim tesislerini ve ürünlerini, 2018 yılında T-Hexx, Agrilabs ve Qalian firmaların üretim tesislerini ve ürünlerini satın alarak büyümesini devam ettirirken diğer yandan yeni molekül ve inovatif ürünler için yatırımlarına devam ediyor. Son olarak firmamız 150 milyon € yatırım ile Peshtera’da kurduğu yeni fermantasyon tesislerini 2019 sonunda aktif hale getirdi ve Razgrad’daki aşı tesisi ve aşılar üzerindeki AR-GE  alışmalarına devam ediyor. Yeni bilgiler aldıkça sizlerin bilgilerini de memnuniyetle güncelleyeceğiz.

Huvepharma’yı incelediğimizde ürünlerin etken maddelerini kendisinin ürettiğini görüyoruz. Ruminantlarda kullanılan ilaç ve destekleyici ürünlerin orijinal etken maddeye sahip olması sağlık açısından ne gibi avantajlar doğuruyor?

Kullandığımız ilaçların ve destekleyici ürünlerin etkin, güvenli, uygun ve kabul edilebilir maliyette olması gerekiyor. İlaçla yapılacak sağaltım uygulamalarında başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri de ilacın biyoyararlanımı yani uygulama yerinden hedef bölgeye ulaşabilen miktarıdır. Sistemik etkili ilaçlardan beklenen terapötik cevabın elde edilip edilemeyeceği biyoyararlanım çalışmaları ile belirlenir. Bu nedenle Huvepharma olarak dünyada orijinal etken madde üretiminde önemli bir rol alarak hekimlerimize ve üreticilerimize daha kaliteli, uygun maliyetli ve en önemlisi daha güvenli ilaçlar ve destekleyici ürünler ile hizmet veriyoruz.

Huvepharma Türkiye özellikle buzağı sağlığı konusunu önceliğine aldı. Buzağı sağlığı ülke hayvancılığı için neden önemli? Huvepharma’nın buzağı
sağlığında kullanılan ürünlerinden kısaca bahsedebilir misiniz?

Sizin de bahsettiğiniz gibi ülke hayvancılığımızın geleceği ve işletmelerimizin en  nemli gelir kaynağı olan buzağıların sağlığına önem veriyor ve çalışmalarımızı buraya yoğunlaştırıyoruz. Amacımız yenilikçi ürünlerle desteklediğimiz bir ‘’Buzağı Sağlığı Konsepti’’ oluşturmak. Bir süt sığırı işletmesinin, gelirinin yaklaşık %40’ını buzağıdan, %60’ını ise sütten sağladığı kabul edilir. Ülkemizde yılda ortalama 4,5 milyon buzağı doğuyor. Ortalama buzağı ölümü ise bir yılda yaklaşık %15 civarında, yani her yıl 675 bin buzağı kaybımız oluyor. Bir buzağı kaybının dahi ülke hayvancılığımızın geleceği için önemli bir kayıp olduğunu düşünüyoruz. Buzağı ölümlerinin %50’si ishal, %25’i pnömoni kaynaklıdır. Huvepharma Türkiye ruminant ekibi olarak özellikle bakteriyel ve cryptosporidium kaynaklı ishal vakalarında önleyici ve tedavi edici orijinal ürünümüz Parofor ve destekleyici ürünlerimiz Servitol, Antidium ve Hydra F ile müşterilerimize hizmet veriyoruz.

 

Bu destekleyici ürünlerden de kısaca bahseder misiniz?

Huvepharma 2018 yılında Fransız InVivo Grup’un hayvan sağlığı bölümü Neovia’dan veteriner ürünleri, diyetetikler ve hijyen ürünleri olan Qalian’ı satın aldı. ANC zaten Huvepharma bünyesine katılmadan önce de Qalian’ın Türkiye distribütörüydü dolayısıyla bazı ürünlerinin satışını yapıyorduk. Antidium ve Servitol bunlardan ikisiydi. Antidium buzağı ishallerine karşı kullandığımız bir beslenme katkısı iken Servitol yeni doğanların hayata tutunmalarını sağlayacak özel bir formül. Hydra F ise ruhsatlandırmasını sonradan yaptığımız Türkiye pazarında kısmen daha yeni, seriyi destekleyici bir ürün. Buzağı ishallerinin tedavisinde en kritik nokta olan sıvı elektrolit dengesinin tekrar sağlanması için kullanılıyor. Efervesan formu dolayısıyla hayvan sağlığında kullanım kolaylığı anlamında innovatif ürünler listesine kolaylıkla alabileceğimiz Hydra F, elektrolit kayıplarını hızla tamamlıyor ve ishale bağlı asidozu önlüyor. İçerisindeki laktoz ile enerji verirken, intolerans vakalarında süt yerine kullanılabiliyor. Diyetetik ürünlerimizin yanı sıra sprey formunda göbek bağı kurutucu harika bir ürünümüz daha buzağılarımızın sağlığını korumak üzere pazara girmek üzere. Yeni gelişmeleri yakında paylaşacağız..