Sektörü Heyecanlandıracak Yeni Ürünlerimiz Yakında!

Alanında uzmanlaşmış farklı departmanları ile hayvan sağlığı ve beslenmesine yıllardır kaliteli çözümler sunan Huvepharma Türkiye – ANC firmasının Genel Müdürlüğü görevine gelen Cansel Tekmen ile 2020’de sektöre ekip olarak ne gibi yenilikler getireceklerini konuştuk.

ANC A.Ş’nin Huvepharma’ya devri sonrası geçen 5 yılın ardından, Ocak 2020 itibariyle Huvepharma Türkiye-ANC Yönetim Kurulu Başkanı olan İsmail Özdemir’den sonra Genel Müdürlük görevini Cansel Tekmen devraldı. Kendisiyle Huvepharma’nın projelerini ve 2020 yılı için Türkiye pazarına getirecekleri yenilikleri konuştuk.  

Cansel Tekmen kimdir, öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunuyum. 1995 yılında Köytür Bolu Tavukçuluk A.Ş.’de broiler uzmanı olarak çalışmaya başladım. 1,5 yıl canlı üretim departmanında çalıştıktan sonra satış müfettişi olarak satış departmanına geçtim. Köytür’de farklı bölgelerde toplam 6,5 yıl çalıştım. Sonrasında, 2001 yılından itibaren 11 yıl boyunca Hayat Holding’de satış ile ilgili çeşitli pozisyonlarda görev aldım. 2012 yılından itibaren de ANC’de çalışmaya başladım. ANC’de satış müdürlüğü ve iş birimleri direktörlüğü görevlerim sonrasında, Ocak 2020 itibariyle genel müdürlük pozisyonuna atandım.

Huvepharma Türkiye – ANC Genel Müdürü Cansel Tekmen, ‘Huvepharma, sektörün eğilimlerini ve ihtiyaçlarını gözeten ve bunun için sektörden geri bildirim almayı çok önemseyen, müşteri odaklı yenilikçi bir firma.”

Yeni görevinizde başarılar dileriz. Peki yaşanan bu yönetim değişikliği ile neler değişecek?

İyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Evet, şu anda Huvepharma Türkiye – ANC  olarak yeni bir yönetim ekibi görevde. Bununla birlikte 2004 yılından bu yana ANC’nin sektörde belirli bir konumu, sahip olduğu bir kurum kültürü ve bir misyonu var. Bu değerlerimizi yeni yönetim döneminde de koruyacağız. Fakat biz Huvepharma’nın Türkiye organizasyonu olarak, yapısal anlamda diğer global iştiraklerinden bir parça farklıyız aslına bakarsanız. 

Burada ne gibi yapısal farklılıklardan bahsediyorsunuz? 

ANC’nin, Huvepharma’nın diğer global iştiraklerinden tipik farkı, tüm hizmet alanları ile ilgili olarak departmanlara ayrılmış olmasıdır. ANC örnek bir projeye imza atarak Türkiye’nin ilk kurumsal hayvancılık marketi olan Çiftliğim Agromarket mağazalarını ülkenin farklı noktalarında hizmete sundu. Yanı sıra, Huvepharma’nın diğer organizasyonlarından farklı olarak, ruminant ve aqua sektörüne ait geçmiş tecrübesiyle de ön plana çıkmaktadır. ANC halen satın alma sürecinden önceki tedarikçi firmaların tamamıyla ticari faaliyetlerini sürdürmekte ve bu sayede farklı skaladan ürünleri müşterilerine sunmaya devam etmektedir.

Biraz da Huvepharma’nın organizasyonundan bahseder misiniz?

Huvepharma’nın faaliyet alanlarını, kanatlı sektörü ağırlıklı olmak üzere ruminant ve aqua sağlığı başlıkları altında toplayabiliriz. En önemli üç ürün segmentimiz ise antikoksidiyaller, enzimler ve antimikrobiyallerdir.

Biz, molekülün fermantasyonundan nihai ürün haline getirilmesine kadar olan süreci entegre olarak yürüten, üretici bir firmayız. Ürünün her aşamadaki kalitesi firmamızın garantisi altındadır. Ana üretim merkezimiz Bulgaristan, yönetim merkezimiz ise Belçika’dır. Yanı sıra ABD, Fransa, Japonya ve İtalya’da da üretim tesislerimiz bulunmaktadır.  

Son 10 yıla baktığımızda, büyümemizin %90’ı organik olarak gerçekleşmekte. Ancak çeşitli satın almalar da büyümeye katkı sağlıyor. Sonuç olarak, dünya çapında üretim yapan, ürünlerinin tamamını kendisi üreten, bütün üretim süreçlerine hâkim ve kalite standartlarına sahip bir firmayız. Huvepharma hayvancılık sektöründe, eğilimleri ve ihtiyaçları gözeten ve bunun için tüm dünyadaki iştiraklerinden ve sektörden geri bildirim almayı çok önemseyen, müşteri odaklı yenilikçi bir firma.

Huvepharma’nın yem katkı ürünleri yanı sıra veteriner tıbbi alanda ne gibi çalışmaları olacak? 

Huvepharma yem katkı maddeleri konusunda oldukça iyi bilinen geniş bir portföye sahip. Veteriner tıbbi alanda da AB ruhsatlı geniş bir ürün gamımız var. Şu anda Huvepharma bünyesinde, AB ruhsatına sahip 19 farklı molekülde veteriner preparatları farklı formları ile bulunmaktadır. Yanı sıra özellikle ruminant sağlığına ait veteriner ürün gamımızı zenginleştirmek konusundaki çalışmalarımız hızla devam etmekte. 

2020 hedefleriniz nelerdir? 

Huvepharma Türkiye – ANC olarak 2020’de kanatlı sektörü için iki önemli ürün lansmanımız olacak. Bu iki üründen biri Türkiye için yeni bir koksidiyostat ve diğeri ise farklı avantajları ile ön plana çıkacak olan yeni enzim ürünümüzdür.

Kanatlı sektörünün de çok iyi bildiği gibi, Huvepharma koksidiyostat ürün hattının broiler sağlığında stratejik bir önemi var. Koksidiyostatlar anlamında bu kadar zengin bir portföye sahip olduğumuz için son derece avantajlıyız. 2020’de yeni antikoksidiyal ürünümüzü Türkiye’de pazara sunacağız. Bu, tüm kanatlı sektörünün heyecanla beklediği önemli bir adım olacak.

Global olarak ruminant sektöründeki yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Huvepharma’nın bu sektördeki büyüme süreci, Zoetis’in Amerika’da bulunan fabrikaları ve 80’in üzerinde ürünün ruhsatını almasıyla başladı. Huvepharma son 2 yılda yapmış olduğu satın almalarla birlikte ruminant sektöründeki global cirosunu hızla artırmaktadır. Yeni ruhsatlandırdığımız ürünlerimizle, ruminant hayvan sağlığına yönelik mevcut ürün hattımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Rumicenter departmanımızda, piyasaya sunmakta olduğumuz ürün portföyümüzü 2020 yılında bir önceki yıla göre 4 katına çıkartmış olacağız.

Biyolojik ürün üretimi Huvepharma için neden önemli ve ne anlam ifade ediyor?

Biyolojik ürünlerden kastınız, sanıyorum şu an Huvepharma’nın üzerinde yoğun olarak çalıştığı aşılar. Tabi bir de probiyotiklerimiz var, ama bu konuda zaten elimizde sizlerin de bildiği çok güçlü ürünler mevcut. Biz aşılara dönelim…

Biz, uluslararası bir hayvan sağlığı firması olarak güvenli, etkili ve kaliteli aşıların geliştirilmesi için çalışmalarımıza başladık. Bizim için orta ve uzun vadedeki en heyecan verici gelişme, aşı üretimine başlamak olacaktır. Bu çerçevede Razgrad/Bulgaristan’da başlattığımız Ar-Ge ve tesis yatırımlarımız ile dünyanın çeşitli üniversiteleri ve araştırma kurumlarında yürütülen onlarca aşı projesi tüm hızıyla devam etmektedir. Gelişmeleri ilerleyen dönemde paylaşacağız.

Huvepharma’nın global pazarda büyüme hızı ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Huvepharma, global hayvan sağlığı firmaları sıralamasında oldukça başarılı bir yükseliş grafiği çiziyor ve rakipleri arasında yer alan diğer firmalara oranla 5 kat hızla büyümeye devam ediyor. Tabi bu büyüme ivmesinde, daha önce de bahsetmiş olduğum gibi satın almaların da etkisi var. Buna karşın hedefimiz, kanatlı sektöründe sahip olduğumuz etkinliği artırmak ve bu etkinliği inovatif ürünlerle ruminant ve aqua sektörüne de yansıtarak başarı grafiğimizi daha da yukarılara taşımaktır.