Buzağı İshaline Karşı Benzersiz Yaklaşım; PAROFOR CRYPTO

Sürdürülebilir hayvancılık ve buzağı sağlığını en üst noktaya taşımak için çalışan HUVEPHARMA TÜRKİYE, yenilikçi çözümü PAROFOR CRYPTO’yu sektörümüz ile buluşturuyor.

Buzağı ishalleri, hem besi hem de süt endüstrisinde büyükbaş hayvancılık işletmelerini etkileyen en yaygın sorunlardan biridir. Cryptosporidium ise dünya çapında ishali olan buzağıların yaklaşık % 50’sinde görülür. İşletmeler üzerinde yarattığı ciddi ekonomik etki ve zoonoz ajanların yayılmasını önleme konusundaki güçlükler göz önüne alındığında, cryptosporidiosisin kontrolü hala büyük bir zorluk olmayı sürdürmekte ve endüstrinin etkili ürün arayışı devam etmektedir. Tam bu noktada, buzağı sağlığı ile yakından ilgilenen ve bu konuya ciddi yatırımlar yapan Huvepharma, rumeni gelişmemiş buzağılarda paromomisine duyarlı Cryptosporidium parvum’un neden olduğu ishale karşı yenilikçi ve kanıtlanmış bir ürün ile karşımıza çıkıyor ve Parofor CRYPTO’yu sektör ile buluşturuyor. Biz de İnfovet Dergisi olarak, Huvepharma Rumicenter Teknik Müdürü Eyyüp Görgülü ile buzağı ishallerinin ekonomik boyutunu ve Parofor CRYPTO farklılıklarını masaya yatırıyoruz.

Dünyada ishale bağlı buzağı ölümleri yüzdesine baktığımızda, Türkiye için neler söyleyebiliriz? Ülke ekonomimize zararlarının boyutu nedir?

Ülkemizde maalesef, ishale bağlı buzağı kayıplarında yüksek ölüm oranları görmeye devam etmekteyiz. Yıl içerisinde yaklaşık 675.000 buzağıyı çeşitli nedenlerden dolayı kaybettiğimizi düşünüyoruz. Bu kayıpların aslında büyük bir kısmı önlenebilir nedenlere bağlıdır. Sürdürülebilir hayvancılığın önündeki en büyük engellerden bir tanesinin buzağı kayıpları olduğunu görüyoruz. Reel olarak ekonomik boyutu hesaplamak oldukça zordur. Fakat şunu biliyoruz ki 2019 yılında sadece büyükbaş canlı hayvan ithalatı için ödediğimiz para 670.000.000 $. Bunun önüne geçmek ve kısa zamanda hızlı yol almak; buzağı kayıplarını nedene bağlı olarak sınıflandırarak en büyük kayıp nedenlerine çözüm üretmekle mümkündür. Halihazırda en büyük kayıpların, tek başına veya miks halde cryptosporidiosis kaynaklı olduğunu görüyoruz.

 

Sahaya sunduğunuz yeni ürününüz Parofor CRYPTO’nun endikasyon alanları ve diğer özellikleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Parofor CRYPTO; cryptosporidiosis hastalığına karşı, en güvenli koruma ve tedavi seçeneği olan paromomisin sülfatın yenilikçi bir formudur. Huvepharma ’nın paromomisin sülfat etken maddesi üzerindeki deneyimi, yeni ürünün altın standart olarak nitelendirilen koşullarda üretilmesine olanak sağlamıştır. Endikasyon alanları, Cryptosporidium parvum, E. coli ve Salmonella spp.’dir. Bildiğimiz üzere, cryptosporidiozis enfeksiyonlarının tedavisinde başarının birkaç püf noktası vardır. Kullanmış olduğunuz aktif madde, asıl etkenin yanında bağırsaklarda E. coli konsantrasyonunu azaltıcı bir etkiye de sahip olmalıdır. Aynı zamanda, sıvı-elektrolit kaybı ilerlemiş genç hayvanlarda güvenli olmalı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına zarar vermemelidir. Tüm bu gereksinimleri karşılamasının yanında hekimlerimizin işini kolaylaştırmak için yenilikçi bir yaklaşım sunuyoruz.

Parofor CRYPTO’nun ayırt edici özelliği nedir?

En önemli yenilik, ilacı herhangi bir gereksinime ihtiyaç duymadan kullanıma hazır formda üretmiş olmamızdır. Bu özellik aynı zamanda kalabalık sürü uygulamalarında, ürünün daha efektif kullanılmasını sağlayacak ve uygulamada kolaylık sunacaktır.

Huvepharma’nın buzağı ishallerine karşı geliştirdiği diğer önleyici/tedavi edici çözüm önerileri nelerdir?

Huvepharma , buzağı sağlığı ile yakından ilgilenmekte, bu konuda ciddi yatırımlar yapmaya devam etmektedir. Kuzu, buzağı ve oğlakların sorunlarında, 0. gününden itibaren potansiyel risk oluşturabilecek durumları tek tek ele alarak çözüm önerileri üzerine yoğunlaşmaktayız. Yeni doğan destek ürünlerimiz, göbek kordonu kurutucu ve dezenfektanımız, elektrolit dengeleyici ve ishal geçirmiş olan genç hayvanlarda normale d önüşü destekleyici ürünlerimiz mevcuttur.

Huvepharma, önümüzdeki dönemde ne gibi yenilikçi ürünleri veteriner hekimlerimiz ile buluşturacak?

İlk kez sizin aracılığınız ile müjdeyi vermek isterim. Uzun süredir üzerinde kafa yorduğumuz biyogüvenlik konusundaki yoğun çalışmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz. Buzağı ishal etkenlerine, özellikle de Cryptosporidium’a karşı %99.7 gibi yüksek bir etkinlik ile ookistleri inaktif hale getiren yepyeni bir ürün ile karşınıza çıkacağız.

Son olarak, neler söylemek istersiniz?

Huvepharma  Türkiye olarak, sürdürülebilir hayvancılık ve buzağı kayıplarını en aza indirmek için çalışıyoruz. Buzağı sağlığını koruma konusundaki çalışmalarımızı, teknik desteğimizi ve çözüm önerilerimizi geliştirmeye bundan sonra da devam edeceğiz.

Yazı: INFOVET